Certificat

Certificare ISO 9001

Judetul Hunedoara

Judetul Hunedoara
Resedinta: Deva
Prefix: 0254
Suprafata: 7.063 km2
Populatie: 487115 loc.
Urban: 369873 loc.
Rural: 117242 loc.
Densitate pe km2: 69,0

Orfila


Un nou program informatic
pentru evidenta si gestiunea
reactivilor din laboratoare

Meteo Deva

Vizitatori Online

Avem 5 vizitatori online

SJML Hunedoara - Statistice complete asupra activitatii anului 2018

Statistici pentru activitatea medico-legala SJML Deva in anul 2018

Statistici 2018 - Certificate medico-legale

Statistici 2016 - Autopsii

Statistici 2018 - Expertize medico-legale

Statistici 2017 - Expertize toxicologice

Istoricul medicinei legale in judetul Hunedoara

          In perioada anilor 1960 - 1970, activitatea de medicina legala era sustinuta la nivelul regiunii Hunedoara de catre 3 medici: Dr. Grama, Dr. Iepure si Dr. Ivan. Odata cu reimpartirea teritorial administrativa si crearea judetului Hunedoara, activitatea a fost sustinuta de catre Dr.Grama si Dr.Ivan - acesta din urma pentru o scurta perioada de timp, deoarece s-a transferat la Sibiu, in locul lui venind Dr.Calinescu Tamara. Activitatea de consultatii medico-legale se desfasura in birourile Directiei Sanitare a judetului Hunedoara, intrucit nu era un spatiu destinat pt.cabinet de medicina legala.
La inceputul anilor 1970 sa reusit obtinerea unei camere din cadrul unui depozit care apartinea fostului Sanepid si s-a facut astfel primul cabinet judetean de medicina legala. Pentru inceput activitatea s-a desfasurat doar intr-o camera, apoi s-au mai primit doua. Activitatea s- a desfasurat aici pina la inceputul anilor 1980, dupa care din cauza demolarilor vechilor cladiri, cabinetul a fost mutat intr-o incapere a unui liceu industrial, iar de aici s-a mutat in cladirea vechii policlinici din Deva unde functioneaza si in prezent.

In dotarea serviciului de medicina legala in perioada 1970 - 1972, a existat un autovehicol marca IMS, iar dupa casarea acestuia o buna perioada de timp serviciul nu a mai avut autovehicol, deplasarile pe teren facindu-se cu autosalvari.
Cind sa renuntat la titulatura de serviciu medico-legal si am devenit laborator de medicina legala, s-a dat in dotare un autovehicol, rezultat dintre autovehicolele redistribuite de la Ministerul Sanatatii, dupa casarea acestuia deplasarea pe teren facindu-se cu autosalvari.
Activitatea necroptica in teren se desfasura in majoritatea cazurilor la locul faptei, iar cind erau cazuri in orasele unde erau spitale, se desfasura la morgiile spitalelor respective. Unele morgi erau amenajate in magazii, fara scurgere, lumina s-au alte utilitati.
Singura dotare pe care o avea laboratorul medico-legal in acea perioada erau citeva truse de autopsie, si acelea datand din 1954. Analizele pentru determinarea alcoolemiei erau facute la laboratorul spitalului. Din cauza faptului ca dotarea era precara, nu erau mijloace de transport, nu existau morgi, etc. La nivelul judetului au functionat medici legisti cu delegatie.
In judet functiona la Hunedoara un cabinet de medicina legala, deoarece Dr.Calinescu T. isi avea domiciliul acolo. Examenele histopatologice si toxicologicde se faceau in centrele universitare la care eram arondati.

Istoricul medicinei in localitatea Deva

Despre activitati medico - sanitare in localitatea Deva, exista date incepand cu secolul al XVIII-lea. Insa, data fiind importanta localitatii care era castru militar si capitala comitatului Hunedoara, se poate presupune existenta unui medic sau a unui spital si in secolele anterioare. Dar primul document care atesta existenta unui barbir, care atunci insemna chirurg, ce trata rana unui capitan de oaste in Deva, dateaza din anul 1641.Se stie ca primul medic cunoscut in oras a fost George Tallar care a servit in regimentele din Deva si Banat, incepand din 1724. In 1884, George Tallar tipareste la Viena o carte in care prezinta observatiile stiintifice si rezultatul autopsiilor facute de el pe cadavrele unor tarani romani, cat si relatari despre credinta acestora in vampiri si moroi.
Din secolul XVIII se mai cunosc si alti medici cum ar fi: Bruz Laszlo, Ostrovits Iozef si Gyarmandi Samuel. Bruz Laszlo studiase medicina la Viena, unde a publicat o carte despre medicina (1775). Mai tarziu, in 1781 la Cluj, apare de acelasi autor, o publicatie cu informatii farmaceutice. In anul 1875 Ostrovits Iozef face un raport de inspectie asupra farmaciei din Deva. Gyarmandi Samuel a fost amintit ca medic primar prin anul 1790. Avand indemanari literare, el a scris si o lucrare teatrala.
Dintre epidemiile ce au bantuit orasul, documentele vremii au consemnat: ciuma din 1711-1719, apoi cea din 1738-1740, cand au murit 30 de locuitori bulgari, precum si cea din 1770-1771. Se mai cunoaste epidemia de holera din 1871, cand s-a constituit un cordon sanitar pe granita Banatului, iar circulatia in zonele contaminate, a fost interzisa.

          Prima farmacie cunoscuta in Deva s-a infiintat in anul 1772, de catre farmacistul Ludovic Bruz, in casa cu nr 14 din drumul tarii. Deoarece pe acea vreme dreptul de farmacie particulara se acorda numai legat de o anumita cladire in care se putea exercita,in aceasta casa a continuat sa existe farmacie inca vreo cateva sute de ani, adica pana in 1965. De altfel, tinand seama de arhitectura ei, de grosimea zidurilor la parter si de factura boltilor, se apreciaza ca aceasta casa s-a construit cu peste 200 de ani in urma. La inceput cladirea a avut numai parter, iar etajul s-a construit prin anul 1850.  Despre o alta farmacie mai veche in localitate, nu se stie nimic, cu toate ca s-ar putea sa fi existat un inceput pe vremea cand traia la Deva cel dintai medic cunoscut, George Tallar in 1724.    Comertul cu medicamente se practica si de catre negustorii greci sau armeni. Medicamentele se vindeau in targuri, unde se tineau laolalta cu orezul si alte alimente, dupa cum s-a semnalat in 1785,de medicul comitatului, deoarece acest fapt a fost apreciat ca fiind un pericol pentru sanatatea populatiei. Privitor la activitatea propriu-zisa a farmaciei nu cunoastem nimic deosebit, dar despre unele intamplari si activitati in legatura cu aceasta, traditia locala a pastrat cateva amintiri interesante.  In trecut, farmacia constituia si un loc de intalnire si conversatie a celor bogati, deoarece farmacistii preparau si vindeau acestora o anumita bautura placuta, socotita nvioratoare. Aceasta bautura se vindea poporului ca medicament pentru dureri de stomac si pofta de mancare, fiind cunoscuta sub denumirea populara de sange de sapte frati sau mai pompos 'aqua carminativa regia'. In astfel de intruniri, un scaun rezervat la farmacia Devei il avea baronul Nopcsa, comitele suprem al judetului Hunedoara pana la revolutia din 1848. Despre acesta, care era de origine roman de langa Hateg, se lansau zvonuri ca el ar fi fost personajul principal numit Fatza Neagra, pe care scriitorul maghiar Jokay Mor l-a descris in romanul sau Sarmanii Bogati in care vorbeste despre un nobil plin de ranguri si averi, dar care noaptea devenea un vestit cap de banditi, mascat in negru.
        O alta amintire in traditia populara a fost credinta ca in pivnita si depozitul acesteia, anumiti mesteri impreuna cu farmacistul, fabricau praf de pusca si de tun pentru armata maghiara din 1848. E posibil ca inaintea acestei farmacii sa mai fi existat in Deva o farmacie militara, deoarece pe aici treceau diferite unitati militare pentru care am vazut ca la 1724 exista si un medic militar. Despre existenta unor spitale in localitate se stie foarte putin. Se pare ca a existat un spital militar prin secolul XIX in cadrul cladirii Parva Curi, adica Curtea Mica, cladirea cea mai veche din complexul Scolii Pedagogice. Din secolul XVIII exista informatii despre o infirmierie militara situata intr-o cladire din curtea vechilor cazarme si care s-a pastrat pana la 1960, fiind apoi demolata odata cu amenajarea noului parc.
        A existat si un spital civil situat in casa din coltul strazilor Calugareni si Eminescu, in care a functionat un timp, un azil de batrani. Spitalul dateaza din anul 1854, fapt atestat de inscriptia de pe frontispiciu.
        Un alt spital se afla in casa din strada Decebal, fostul Club al Sindicatelor, in care s-a deschis ulterior un orfelinat de fete al Asociatiei Femeilor. Pe locul actualului spital, s-a construit un altul in anul 1895 fiind si cel mai mare dintre toate. Dintre medicii epocii respective sunt cunoscuti: Dr.Szabo Stefan (1860), Dr. Reichenferger Sigismund, Dr. Spanyk Iosif, Dr. Balogh Paul, Dr. Motiu Nicolae, Dr. Cosma Iosif.
        In 1890 apar la Deva si primii dentisti ambulati. In 1880 s-a deschis inca o farmacie in zona pietei. In perioada burgheza s-a marit cladirea spitalului cu 2 noi corpuri, apoi s-a mai infiintat si spitalul TBC din strada Baritiu, intr-o cladire veche.
        Ulterior s-a mai deschis si cea de-a treia farmacie din oras, de catre farmacistul Virgil Albescu (1878-1938) trecuta apoi la farmacistul Paul Schult in anii 1938-1948. A patra s-a deschis la 1 aprilie 1923, ca farmacie a spitalului, in perioada in care spitalele judetene din Transilvania au fost preluate de stat. Primii farmacisti au fost: Ion Hagao, Hortensia Morar si multi altii printre care si Sabin Calcescu. Cele mai vechi bai din localitate au fost doua bai sarate, amenajate la sfarsitul secolului XIX. Prima se afla intr-o casa situata in strada Horia, ce dateaza din sec XVIII. Detinea o instalatie primitiva si de mica capacitate si a functionat o lunga perioada.
        In 1919 apa a inceput sa fie scoasa cu motor si incalzita, iar localul a fost si el reamenajat,reparat si marit. Baia se situa la 192m altitudine,la poalele dealului Cetatii, chiar in raza orasului, oferind astfel o deosebita priveliste, precum si conditii pentru a devenii o statiune balneara moderna, cu mari avantaje terapeutice.
        Cea de-a doua baie sarata se gasea pe locul actualei bai sarate. Se stie ca in prima jumatate a secolului XIX exista pe acelasi loc o mica instalatie de baie cu 3 vane, iar mai apoi, la 1880, cu 5 vane.  La 1860, medicul comitatului, Dr. Szabo Stefan, este preocupat de construirea si amenajarea baii, asigurandu-i o capacitate mare si un confort deplin, dar nepasarea oficialitatilor vremii, au impiedicat orice realizare. In 1906, s-a realizat o noua constructie pentru Baia Sarata si au fost instalate 10 vane.
        Pe atunci, apa se scotea din fantani cu roata manuala. In anul 1973, Baia Sarata a infiintat 'Sectia de Recuperare a Spitalului Judetean' si a trecut in proprietatea Consiliului Local. Sectia de recuperare este dotata cu doua servicii de hidroterapie.
        Despre bai cu abur, se stie ca la 1857, un cetatean cerea aprobarea deschiderii uneia in Deva, iar in 1896 aflam ca s-a infiintat o baie de aburi, de catre tinichigiul Nagy Francisc. A ajuns apoi in mainile comerciantului Steiner Francisc, fiind instalata in str. Baii, actuala strada IL Caragiale. Se cunoaste ca a existat pana in 1916.
        In perioada regimului comunist s-a produs o puternica dezvoltare sanitara. In 1968 existau in Deva: un spital unificat, un spital TBC, un spital pentru boli dermato-venerice, un spital de copii, o maternitate, o policlinica generala, o statie de salvare si un Sanepid. Daca in anul 1950 erau 35 de medici in oras, in 1960 profesau 130.
        De asemenea s-a trecut la organizarea stintifica si moderna a comertului farmaceutic prin infiintarea intreprinderii Centrofarm, devenita Oficiul Farmaceutic Regional cu un mare depozit de medicamente, laborator de analize si birouri, situate pe fosta strada 23 August. Dupa sistematizarea centrului orasului si demolarea cladirilor din zona, acest depozit a fost mutat in zona industriala a orasului intr-o cladire noua, unde functioneaza si acum sub denumirea Depozitul de Medicamente Remedia. In 1973 Spitalul Mare primeste denumirea de Spitalul Judetean.
        In anul 1970 s-a dat in folosinta o policlinica stomatologica, iar in 1984 s-a deschis Policlinica si Spitalul Nou din cadrul Spitalului Judetean. Numarul medicilor a crescut, ajungand ca in anul 2001 Spitalul Judetean sa aibe 169 de medici, 570 de cadre medii si 270 de cadre auxiliare.
        In 1992 s-a deschis primul laborator medical privat sub denumirea Bioclinica, si tot in acel an s-a infiintat Europharm- Sucursala Deva, pentru distributia medicamentelor. Pe langa cele 25 de sectii ale Spitalului Judetean, in prezent in Deva mai functioneaza trei policlinici, cinci dispensare scolare si un dispensar sportiv, 23 de farmacii, mai multe laboratoare medicale si cabinete medicale individuale.
        Coordonarea intregii retele sanitare, eliberarea autorizatiilor si avizelor sanitare precum si activitatea de supraveghere a starii de sanatate a populatiei se face in mod centralizat de catre Directia de Sanatate Publica.

 


 

 
© 2010 Serviciul Judetean de Medicina Legala Hunedoara | SILVERSOFT