Certificat

Certificare ISO 9001

Judetul Hunedoara

Judetul Hunedoara
Resedinta: Deva
Prefix: 0254
Suprafata: 7.063 km2
Populatie: 487115 loc.
Urban: 369873 loc.
Rural: 117242 loc.
Densitate pe km2: 69,0

Orfila


Un nou program informatic
pentru evidenta si gestiunea
reactivilor din laboratoare

Meteo Deva

Vizitatori Online

Avem 5 vizitatori online

SJML Hunedoara - Statistice complete asupra activitatii anului 2018

Statistici pentru activitatea medico-legala SJML Deva in anul 2018

Statistici 2018 - Certificate medico-legale

Statistici 2016 - Autopsii

Statistici 2018 - Expertize medico-legale

Statistici 2017 - Expertize toxicologice

Tehnologii

Tehnologia informatică oferă multiple posibilităţi de perfecţionare a oricărei activităţi prin contribuţia ei semnificativă sau totală la rezolvarea anumitor probleme. Computerul ajută mult, uneori „decisiv” şi medicina, în general. Consevatorismul în medicină este mai mult decât păgubos, lucru dovedit de atâtea ori de-a lungul timpului. Medicina în general se confruntă acum cu o nouă provocare: folosirea computerului ca element adjuvant şi indispensabil în actul medical, de la simpla tipărire a unor diagnostice sau rezultate de analize până la cele mai complicate intervenţii chirurgicale. În imensitatea de posibilităţi oferită de calculator se regăseşte şi folosirea acestuia în medicina legală, cu efort minim, atât uman cât şi financiar, dar cu rezultate remarcabile. SJML Hunedoara a încercat şi, până acum, a reuşit să fructifice această posibilitate.


Sistem video în morgă


Cu trei ani în urmă SJML Hunedoara a pus la punct un sistem video cu circuit închis pentru vizionarea autopsiilor efectuate la Morga serviciului din Deva. O cameră video amplasată în sala de autopsie, conectată la un monitor dintr-o încăpere alăturată. Iniţal, măsura a fost luată din cauza dimensiunilor mici ale sălii de autopsii , total neîncăpătoare în situaţiile în care mai mult de trei persoane trebuiau să asiste la autopsii. Cu ajutorul camerei video conectată la monitorul din încăperea alăturată a devenit posibilă vizionarea în timp real a necropsiei, fără ca membrii asistenţei (majoritatea total neobişnuiţi cu asemenea situaţii) să mai fie nevoiţi să suporte disconfortul urmăririi unei astfel de manopere chiar de lângă masa de autopsie.

 

 


Autopsii „on –line”. În septembrie 2006, SJML Hunedoara a conectat camera video la un computer şi, cu ajutorul unui soft special să înregistreze digital fiecare necropsie. Măsura a fost luată în spiritul general al modernizării şi tendinţei de „europenizare” a SJML. Aceasta îşi dovedeşte utilitatea prin simplul fapt că, odată înregistrată, necropsia nu mai poate fi contestată prea uşor de către terţi.Gradul de utilitate al sistemului a crescut încă o dată în momentul în care calculatorul care primeşte imaginile de la camera video, prin Internet, le poate distribui mai departe, în timp real, către „receptori” situaţi oriunde în lume. Condiţia este ca în computerul „receptorului” să fie instalat un program – client special, program securizat, astfel încât întreaga reţea să fie cu circuit închis, la imagini urmând să aibă acces doar persoanele şi instituţiile avizate (până în prezent, programul a fost instalat la INML „Mina Minovici” Bucureşti şi IML Timişoara).


Sistemul oferă posibilitatea urmăririi autopsiei şi consultării între medici, sau medici şi profesori universitari, prin intermediul telefonului sau al programelor de tip „Messenger”, atunci când situaţia o impune. Un alt avantaj al implementării acestui sistem (lucru care a costat SJML Hunedoara aproximativ 7.000 de RON, sumă achitată din veniturile proprii) constă în faptul că se poate crea o întreagă arhivă video a autopsiilor efectuate, fiecare medic avându-şi arhivate pe compact discuri autopsiile efectuate. De aici decurge un alt avantaj: în momentul redactării raportului de autopsie, medicul în cauză poate revizualiza întreaga procedură efectuată. De asemenea, înregistrarea autopsiei poate fi folosită şi ca probă în diferite circumstanţe de natură juridică, oferind posibilitatea ca procedura să fie evaluată ulterior, chiar şi după ani buni de către specialişti.

 


 

 
© 2010 Serviciul Judetean de Medicina Legala Hunedoara | SILVERSOFT